De naam "Jong redt Oud" zegt het al: jonge mensen redden oude dingen. Met Jong redt Oud wil het PCCE jongeren warm maken voor het kapelletje om de hoek, het kerkhof bij de school, de grenspaal langs het fietspad, de molen in de wei, de vakwerkhoeve van de buurman...

In Jong redt Oud steken jongeren de handen uit de mouwen en helpen ze mee met de restauratie, het onderhoud en de ontsluiting van het onroerend erfgoed in hun buurt. Door hen nauw te betrekken, hen de verhalen achter het erfgoed te laten ontdekken én hen (gedeeltelijk) de verantwoordelijkheid in handen te geven, leren ze de waarde kennen van erfgoed. Zo zorgen zij er mee voor dat het Limburgse onroerend erfgoed kan doorgegeven worden aan de volgende generaties.

Voor wie?
Alle gemeenten, IOED’s, erfgoedorganisaties, scholen ... kunnen een kapel, molen, grenspaal, kerkhof, vakwerkgebouw, veldkruis, natuurgebied, historische tuin … of een andere onroerend erfgoedsite in hun gemeente kiezen waar lokale jongeren aan de slag kunnen gaan.

Experts betrekken
In elk project moet begeleiding voorzien zijn door een leerkracht of inhoudelijk expert (gemeente, heem- en geschiedkundige kringen, monumentenverenigingen, natuurverenigingen, regionale landschappen, erfgoedspecialisten, …) die erop toeziet dat de site met respect wordt behandeld, goed wordt bestudeerd en op een correcte manier wordt hersteld of onderhouden.

Ondersteuning
Het PCCE voorziet inhoudelijke en financiële ondersteuning en stelt zijn uitgebreide netwerk ter beschikking.
http://jongredtoudbe.webhosting.be/ https://www.limburg.be/Framework-Intranet/erfgoedjongredtoud Link naar Jong redt Oud inspiratiegids