‘Als jij niet naar Lourdes kan gaan, dan komt Lourdes wel naar jou toe’. Dat was het idee achter de vele Lourdesgrotten die Vlaanderen en Brussel rijk zijn. Zo’n grot is niet alleen een plaats voor gebed en Mariaverering, maar ook een stilteplek en rustpunt middenin de drukte.

Beheerders van Lourdesgrotten worden vaak met dezelfde uitdagingen geconfronteerd. Dat gaat van heel praktische vragen over cementrestauratie en onderhoud tot de zoektocht naar vrijwilligers en middelen. Maar ook hoe ze hun Lourdesgrot in de geseculariseerde samenleving van vandaag een zinvolle betekenis kunnen geven.

Om een duurzaam antwoord te bieden op de vele uitdagingen startte PARCUM, samen met erfgoedpartners als KADOC en erfgoedcellen, het netwerk ‘Lourdesgrotten in Vlaanderen en Brussel’ op. Dat heeft tot doel om beheerders van Lourdsesgrotten samen te brengen. Zo kunnen ze kennis en expertise uitwisselen.

Ook wordt wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd. Zo willen we alle Lourdesgrotten stap voor stap in kaart brengen op 'Kapelletjes in Vlaanderen'. Daarnaast vonden er her en der al interessante initiatieven plaats zoals wandelroutes, het ontwikkelen van een audiogids en restauratieprojecten.

PARCUM en partners bundelen al deze kennis en stellen ze ter beschikking van de beheerders van Lourdesgrotten. Beheerders kunnen ook bij het netwerk terecht voor advies en begeleiding bij het bewaren en borgen van het roerend, onroerend en immaterieel erfgoed dat met hun grot verbonden is.
Informatie op de website van PARCUM