Omdat Sint-Denijs-Westrem gespaard bleef van de vele epidemieën in de negentiende eeuw bouwde de familie Soenens rond 1869 een kapelletje voor Sint-Rochus, een bekende pestheilige.

Na 155 jaar was restauratie broodnodig, zo niet zou dit stukje erfgoed op termijn verdwijnen. Hoewel de kapel een fraai voorbeeld is van negentiende-eeuwse neogotiek, is ze niet beschermd, waardoor vooral privé-initiatief belangrijk is. Buurtbewoners besloten hun schouders onder de restauratie te zetten en verenigden zich in de 'Vrienden van Sint-Rochus'.

Dankzij crowdfunding en een belangrijke inbreng van de eigenaar en de Provincie Oost-Vlaanderen konden de restauratiewerken in 2024 starten. Al op de tweede dag deed men een verrassende ontdekking: bij het wegnemen van de zijwanden kwamen delen van de oorspronkelijke muurschilderingen uit 1869 aan het licht, met mooie kleuren en motieven. Door vocht en ouderdom zijn delen verloren gegaan, maar er blijft genoeg over om een idee te geven van het neogotische interieur.

Volledige restauratie van de schilderingen is financieel niet haalbaar, maar gedeeltelijke conservatie zou mogelijk moeten zijn. Om die onverwachte uitgave te financieren, startten de Vrienden met een nieuwe crowdfundingsactie.
Meer informatie over de crowdfunding Sint-Rochuskapel